Formell trädgård

 Den franska parken vid Sturefors slott. Foto: Tom Lönnevik

Formell trädgård

Uppdaterades senast 240515

Den formella trädgårdsstilen är tidlös och elegant, likt klassisk musik. Storskaligt genomförd blir den majestätisk. Stilen är starkt förknippad med miljön runt historiska byggnader som slott, herrgårdar och kyrkor, äldre stadsvillor och centrala parker i våra städer. Den följer gammal tradition och framhäver klassisk arkitektur på ett sätt som suddar ut gränserna mellan de byggda strukturerna och den omgivande miljön. En formell trädgård kan sägas vara ett klassiskt abstrakt konstverk i sig, men noggrant uttänkt utformning och starka inslag av symmetri. Formella trädgårdar kräver en hög nivå av skötsel för att se bra ut. Det kan förklara varför den formella stilen har kommit att symbolisera makt och rikedom. Stilen är också känd som klassisk trädgårdsstil.

Ett stycke klassisk musik sätter känslan för den formella trädgårdsstilen.

Historia och ursprung

Formella trädgårdar har sina rötter i renässansens och barockens Europa, där de tjänade som en manifestation av människans dominans över naturen. Denna trädgårdsstil blev ett uttryck för makt, kontroll och estetisk perfektion, med Versailles slottsträdgård i Frankrike som det kanske mest kända exemplet. Andra kända trädgårdar i formell stil är Villa d'Este i Italien och Peterhof i Ryssland.

Vad utmärker den formella stilen?

Här är några av de huvudsakliga kännetecknen för formella trädgårdar och parker:

List of Services

Bilder

Symmetri och geometriska former: Pexels

Tydliga rumsbildningar: Taxinge slottspart, Tom Lönnevik

Axlar och perspektiv: Spegeldammen vid Sturefors slott. Foto: Tom Lönnevik

Vattenfunktioner: Pexels

Formklippning: Pexels

Statyer och ornamentering: Pexels

Byggda strukturer och omsorgsfullt utformade gångytor: Pexels

Trädgård i formell stil vid Alhambra, med många formklippa häckar och stenlagda strukturer med raka linjer.

Trädgård i formell stil vid Alhambra i Granada, Spanien. Foto: Inger Lönnevik

Formell trädgård idag

Stora anläggningar med omsorgsfullt utförda trädgårdar i formell stil är sällsynta i Sverige idag. Samhällsstrukturen ser annorlunda ut än när slott och herrgårdar hade sin storhetstid. Trädgårdskonsten har inte heller samma status längre.


Kända formella trädgårdar är ofta uppskattade besöksmål, vilket i många fall hjälper till att bekosta den resurskrävande skötseln och bevara dessa trädgårdar som kulturskatter för många att njuta av. Ett sätt att upprätthålla en park i formell stil är att koncentrera de mest skötselkrävande delarna till strategiska platser med stor betydelse för helhetsintrycket, medan stora delar av parken kan tillåtas ha en låg nivå för skötsel. Klippta gräsytor och områden med uppvuxna träd och ett naturligt örtskikt på marken är vanligt som komplement till formella parkanläggningar.

en rumslig sektion av den formella parken vid Taxinge slott

Parken vid Taxinge slott. Nära huvudbyggnaden finns flera mycket välskötta delar i formell stil, medan större delen av parken omfattas av ett enklare skötselprogram. Foto: Tom Lönnevik

En stil med inbyggda krav

En sak ska man ha klart för sig; Den formella trädgårdsstilen är per definition arbetskrävande. En formell trädgård existerar på människans villkor och inte naturens. Det tuktade och välordnade är spektakulärt men bygger på ett traditionellt synsätt där, där det krävande upprätthållandet av trädgårdens karaktär hyllas som en dygd. När resurserna för att sköta om en trädgård är begränsade är det därför klokt att hålla igen på de formella inslagen. Genom att koncentrera dem till utvalda delar kan vi hursomhelst åstadkomma ett spektakulärt helhetsintryck med måttliga insatser. Det finns också knep och kompromisser för att skapa en formell känsla utan att bygga upp lika stora skötselkrav som normalt följer. Det kan t.ex. handla om att välja buskar och träd som ger ett prydligt intryck, värdigt den formella stilen, utan att kräva regelbunden tuktning.

Formell trädgård och klimatförändringar

En annan inbyggd svaghet hos den formella stilen är det starka beroendet av ett fåtal arter. Medan mångfald fungerar som en försäkring mot bakslag kan det innebära ett hårt slag för en anläggning i formell stil när en art drabbas av förändringar i omgivningen. Under senare decennier har vi sett många exempel på sjukdomar och olika slags angrepp som har drabbat formella trädgårdar hårt. Buxbomsot är ett exempel. Så kallas angrepp av någon av de två svamparna med de vetenskapliga namnen Cylindrocladium buxicola eller Volutella buxi. Det är knappast möjligt att slå fast med säkerhet vad som är orsakat av just klimatförändringar, men klart är att trädgårdsmiljöer med få arter och en struktur som bygger på ordning och symmetri drabbas hårdare när enskilda arter far illa, än miljöer med stor biologisk mångfald och friare former.


All skönhet sanning är, all sanning skön,

och det är allt som vi på jorden vet.


Utdrag ut dikten 'Ode till en grekisk urna' (Ode on a Grecian Urn) av poeten John Keats

kaktusplanteringen i Carl Johans park, Norrköping

Kaktusplanteringen i Carl Johans park, Norrköping. Foto: Tom Lönnevik

rundel av sommarblommor med en agave i en trätunna i mitten, Carl Johans park, Norrköping

Carl Johans park, Norrköping. Foto: Tom Lönnevik

Häcklabyrinten

labyrint av formklippta häckar

Häcklabyrinten - ett spännande inslag i många formella parker och trädgårdar med självaktning.


Bild: DALL-E

Bland de klassiska inslagen i en formell trädgård är kanske häcklabyrinten en av de mest fascinerande och fantasieggande. Dessa labyrinter har prytt formella parker och trädgårdar i århundraden. Dessa komplexa, intrikata mönster, skapade huvudsakligen från noggrant beskurna häckar, är inte bara vackra att skåda men tjänar också som underhållande och tankeväckande platser för besökare att vandra igenom. Labyrintens historia sträcker sig tillbaka till antiken, med de tidigaste formerna som finns i grekiska och romerska myter, men de blev särskilt populära i Europa under renässansen och barockperioden, när formell trädgårdsdesign var högsta mode.


Häcklabyrinter har djupa kulturella och symboliska betydelser. I antika myter symboliserade labyrinten en komplicerad resa med osäkert utfall, mest känt exemplifierat av Minotaurosmyten på Kreta. I kristna sammanhang användes labyrintmönster på kyrkgolv under medeltiden som en väg för meditation och andlig resa, symboliserande pilgrimsfärden till Jerusalem.


I formella trädgårdar är häcklabyrinter ofta utformade med geometrisk precision, vilket speglar renässansens och barockens passion för ordning, symmetri och kontroll över naturen. De kan variera från enkla cirkulära eller fyrkantiga mönster till mycket komplexa och omfattande mönster som kräver noggrann planering och underhåll. Häckar av buxbom, liguster, och tuija är populära val för att skapa dessa strukturer på grund av deras tålighet och förmåga att tåla beskärning.


Utöver deras estetiska värde erbjuder häcklabyrinter plats för lek och äventyr, mentala utmaningar samt möjligheter för meditation och personlig reflektion. De fungerar som levande konstverk som kan förändras och växa över tid, vilket ger en dynamisk dimension till trädgårdslandskapet.


Några av världens mest berömda häcklabyrinter inkluderar den vid Hampton Court Palace i England, som är den äldsta överlevande labyrinten av sitt slag, och den storslagna labyrinten vid Château de Villandry i Frankrike. Dessa labyrinter lockar tusentals besökare varje år och fortsätter att inspirera fascination och beundran för deras skönhet och komplexitet.


I modern tid fortsätter häcklabyrinter att vara populära inslag i parker, trädgårdar och till och med i privata landskap, där de lägger till en känsla av mysterium, historia och lekfullhet.


TV4: Marianne anlade enorm häcklabyrint i trädgården

En av de mer kända labyrinterna är från fiktionens värld, nämligen den vid The Overlook Hotel i filmen 'The Shining'. Filmen tar den klassiska häcklabyrinten till en helt ny nivå som en spännande plats för både barn och vuxna.

Den formella stilen tillsammans med andra stilar

Formklippt rundel i Drömparken Enköping. Den strikta formen kombineras med perenner och prydnadsgräs i fria former.

Drömparken i Enköping, av Piet Oudolf. Här samsas formella inslag med stilen från New Perennial Movement och skapar intressanta kontraster. Foto: Tom Lönnevik

I mindre skala anläggs naturligtvis trädgårdar i strikt formell stil även idag, men visst är det lite kittlande att tänka sig anläggning av en helt ny park i Sverige enligt klassiska ideal? Ett intressant och inte helt ovanligt förhållningssätt idag är annars att kombinera den formella stilen med andra stilar, såsom naturlika planteringar.


Piet Oudolf har gjort sig känd som förgrundsfigur för den trädgårdsfilosofi som har kommit att kallas New Perennial Movement och som starkt har influerat trädgårdskonsten över hela världen. Ett av hans signum är hans vana att infoga formella element som formklippta häckar mot de oregelbundna och naturlika planteringarna som domineras av perenner.


I kontrastverkan mellan det strikta och det till synes otämjda uppstår en spännande dynamik, där stilarna hjälper till att förstärka varandras särarter. Det strikta och tydligt formade ramar in det naturlika, medan det naturlika i sig lättar upp stramheten i de formella inslagen och gör helhetsintrycket mer lekfullt och levande. Strikta former gör också något intressant med naturlika planteringar. De signalerar ”Jag vet vad jag håller på med” och låter betraktaren förstå att även de fria formerna är önskade och en del av planen.


En spännande företrädare för möten mellan den formella stilens symmetri och tydliga former med andra stilar är Alistair W Baldwin och hans team, som skapar vackra och intressanta kompositioner där ”New Perennial” och den romantiska stilen står för kontrastverkan och livfullhet. Här kan du följa Alistair W Baldwin på Instagram.

I den privata trädgården

I de flesta privata trädgårdar blandas formell och informell stil i varierande omfattning utan att man kanske har funderat så mycket över saken. Även om det naturligtvis inte är nödvändigt att sätta etiketter på allt vi gör kan det hjälpa oss till en större medvetenhet om de val vi ändå ställs inför när vi formar en trädgård. Som alltid när det handlar om subjektva frågor finns inga absoluta sanningar. Däremot finns det mycket erfarenhet och praxis som ger oss ledtrådar om vad de flesta brukar uppfatta som harmoniskt och estetiskt tilltalande. Om du känner dig osäker hur du ska skapa en helhet som du själv blir nöjd med, är det ofta klokt att utgå från konventioner.


Det är vanligt, även i äldre tiders formella parker, att placera de mest formella delarna närmast huvudbyggnaden. På så sätt förstärks de arkitektoniska kvaliteterna samtidigt som vi lånar känslan av rumslighet och gör övergången mellan inne och ute mer flytande, något som många av oss uppskattar. Rumsligheten och former lånade från mänsklig arkitektur skapar en ombonad känsla och kan få oss att känna oss lika hemma ute som inne. Formella element som klippta buskar och raka linjer kan infogas punktvis i en annars naturlik trädgård. Man kan också gå längre och utforma större ytor i trädgården enligt strikt formella principer. Resultatet kan bli riktigt intressant och kontrastera fint mot omgivande naturlika delar. Upplevelsen av en formell del av trädgården kan likna upplevelsen av en byggnad.

En rektangulär damm och en grusyta med en bänk bredvid. Dessa raka former ackompanjeras av naturlika planteringar.

Den formella stilen i form av en rektangulär spegeldamm och krukan med kanariepalmen kombineras här med naturlika planteringar. Bild från egen trädgård av Tom Lönnevik.

Inspiration

P. Allen Smith berättar om den formella stilen samtidigt som han visar en trädgård som han själv har designat.

Kända svenska parker och trädgårdar i formell stil

Drottningholms slottsträdgård, Ekerö - Drottningholms slottsträdgård är en av de bäst bevarade barockträdgårdarna i Sverige. Den historiska miljön inkluderar både en barockträdgård och en engelsk park, med välplanerade rabatter, skulpturer och fontäner.


Göteborgs botaniska trädgård, Göteborg - Även om det är en botanisk trädgård, innehåller den formella delar som den stora perennrabatten och den japanska dalen. Trädgården är en av Europas största och innehåller över 16 000 växtarter.


Sofiero slottsträdgårdar, Helsingborg - Känd för sin omfattande samling av rhododendron samt vackra blomsterarrangemang. Sofiero var sommarresidens för kung Gustaf VI Adolf och är berömt för sina inspirerande trädgårdar och fantastiska utsikt över Öresund.


Uppsala botaniska trädgård, Uppsala - Den ursprungliga botaniska trädgården, anlagd av Carl von Linné, har en formell layout med växtsamlingar ordnade efter Linnés system. Trädgården är inte bara historiskt betydelsefull utan också vacker med sina välskötta rabatter och växthus.


Gunnebo slott och trädgårdar, Mölndal - Dessa trädgårdar är ett fint exempel på 1700-talets trädgårdsdesign och erbjuder en kombination av formella trädgårdar, köksträdgårdar och en engelsk park. Gunnebo är känd för sitt hållbara trädgårdsarbete och använder ekologiska metoder.


Rosendals Trädgård, Stockholm - På Djurgården i Stockholm ligger Rosendals Trädgård, en öppen trädgård som främjar biologisk mångfald och ekologisk odling. Trädgården har en mer informell stil men inkluderar formella element som ordnade planteringar och en rosenträdgård.


Tjolöholms slottsträdgård, Kungsbacka - Tjolöholm med sin slottsträdgård är inspirerad av den engelska Arts and Crafts-rörelsen, men inkluderar även formella element. Slottet och trädgården är unika för Sverige med sin blandning av engelsk Tudorarkitektur och skandinavisk design.

Kända parker i formell stil, internationellt

Versailles trädgårdar, Frankrike - Kanske den mest ikoniska formella trädgården, designad av André Le Nôtre för kung Ludvig XIV. Den sträcker sig över 800 hektar och är känd för sina geometriska mönster, vackra fontäner och den berömda Hall of Mirrors.

Geometriska former och ett hav av utplanterade växter, noggrant placerade över en stenlagd yta.

Parken vid Versailles. Foto: Pexels

Villa d'Este, Italien - Belägen i Tivoli, nära Rom, är Villa d'Este känd för sina sofistikerade fontänsystem, terrasserade trädgårdar och antika statyer. Dess vattenorgel och hundra fontäner är tekniska underverk från renässansen.


Keukenhof, Nederländerna - Även om den är mer känd för sina spektakulära blomsterutställningar, har Keukenhof också en formell struktur som kompletterar dess naturliga skönhet. Trädgården är öppen endast under våren och lockar besökare från hela världen för att se dess imponerande tulpanarrangemang.


Peterhof, Ryssland - Ofta kallad "Rysslands Versailles", Peterhof är en spektakulär samling av trädgårdar, palats, och fontäner som byggdes på order av Peter den store. Den är mest känd för sin Grand Cascade, en enorm fontängrupp som leder ner till Östersjön.


Kew Gardens, England - Även om Kew Gardens kanske är mest känd för sin bidrag till botanik och bevarande, inkluderar den också formella element som den japanska trädgården, Pagoden, och den viktorianska palmhuset. Kew är en världsklass forskningsinstitution samt en vacker offentlig trädgård.


Alhambra och Generalife, Spanien - Beläget i Granada, är detta komplex en blandning av arabiska, renässans- och gotiska stilar. Trädgårdarna i Generalife är kända för sina sofistikerade vattenfunktioner, vackra blomsterarrangemang och utsikt över Alhambra-palatset.


Sanssouci, Tyskland - I Potsdam, nära Berlin, var Sanssouci sommarresidenset för Fredrik den store av Preussen. Dess terrasserade trädgårdar och vingård, tillsammans med det vackra slottet, gör det till en framstående formell trädgård.


Formell trädgårdsstil - ordlista

  • Allé En rät linje av träd eller buskar som leder blicken eller rörelsen genom trädgården.
  • Parterre En plan yta i en trädgård som är uppdelad i mönster och planterad med gräs, blommor, och låga häckar.
  • Topiary Konsten att klippa träd och buskar i dekorativa former.
  • Boské Ett planterat träd- eller buskageområde, ofta formklippt för att skapa rumsliga effekter eller korridorer i trädgården.
  • Espalier Träd eller buskar som beskärs och tränas att växa platt mot en vägg eller ett staket i dekorativa former.
  • Orangeri Ett växthus byggt för att övervintra citrusfrukter och andra känsliga plantor under kalla klimat.
  • Berçeau En välvformad gång eller tunnel av levande växter, ofta konstruerad av träd eller buskar som är tränade att mötas och binda samman överst.
  • Vattenfunktion Element som dammar, fontäner eller vattenfall som tillför vatten som en dekorativ eller lugnande del av trädgårdsdesignen.
  • Terrass Plattformar eller plana ytor skapade i en sluttning, ofta med stödmurar, som används för odling eller som uteplatser.
  • Herbacié En del av trädgården dedikerad till odling av örter, antingen för estetiska, kulinariska eller medicinska syften.
  • Labyrint En komplex stig eller planlösning designad som en pussel eller gåta, ofta använd i större trädgårdar som en form av underhållning.
  • Staty Skulpturala element som placeras i trädgården för att tillföra visuellt intresse eller för att fira specifika historiska eller mytologiska figurer.
  • Pergola En trädgårdsstruktur, ofta i form av en gångväg med pelare som stöder en öppen träkonstruktion ovanpå, vanligtvis beväxt med klättrande växter.
  • Quincunx Ett planteringsmönster där fem punkter placeras i en kvadrat, en i varje hörn och en i mitten, ofta använd för träd i formella trädgårdar.



Share by: