Uppdaterades senast 240523
Knastrande grus under fötterna, doftande schersmin och kaffe med hallongrottor i syrénbersån. Den gammaldags trädgården är opretentiös och charmig. Den är på ett sätt tidlös, men för samtidigt tankarna till flydda tider och ett enklare men mer strävsamt liv, där det var viktigare att potatisen mognade väl än att hitta rätt appar för att ladda Teslan optimalt. Att hålla en trädgård i gammaldags stil är för många ett sätt att skapa harmoni ihop med ett äldre hus.
Foto: Tom Lönnevik
En trädgård i gammaldags still skapar band till tider som varit och hyllar det vi har ärvt i form av tankar, kultur och, såklart, växter.
Gammaldags trädgårdsstil är en tidlös och charmig trädgårdsdesign som påminner om svunna tider. Denna stil kännetecknas av dess romantiska och nostalgiska atmosfär, ofta med inspiration från 1700- och 1800-talens trädgårdar. Typiska inslag är frodiga blomsterrabatter, prydnadsbuskar och fruktträd, vackra detaljer som rosenbågar, gamla stenstatyer och fontäner. Växterna som används är ofta traditionella och älskade sorter som rosor, lavendel, pioner, och fingerborgsblommor. Den här typen av trädgård kallas ibland också för 'mormorsträdgård' eller 'torpträdgård'. Även om en trädgård i gammaldags stil ofta innehåller formella inslag är den övergripande känslan betydligt mer opretentiös.
Den stil som vi idag betraktar som gammaldags har sina rötter i flera historiska epoker och trädgårdstraditioner. Under medeltiden skapades klosterträdgårdar som kombinerade nytta och skönhet, medan renässansträdgårdarna betonade symmetri och formella mönster. På 1700-talet introducerade landskapsstilen en mer naturlig och romantisk känsla, och under den viktorianska eran blev trädgårdskonsten än mer utsmyckad och detaljerad. Arts and Crafts-rörelsen på slutet av 1800-talet och början av 1900-talet betonade handgjorda element och naturliga material, vilket ytterligare påverkade den gammaldags trädgårdsestetiken.
I dagens snabba och teknologiska samhälle erbjuder den gammaldags trädgårdsstilen en efterlängtad tillflyktsort. Många trädgårdsentusiaster söker sig tillbaka till en enklare och mer jordnära tid, där trädgården fungerar som en plats för avkoppling och njutning. Denna stil främjar också hållbarhet och miljövänliga metoder, såsom användning av återvunna material och odling av inhemska växter. Dessutom ger den gammaldags trädgårdsstilen en känsla av kontinuitet och arv, vilket skapar en emotionell koppling till det förflutna och bevarar trädgårdskonsttraditioner för framtida generationer.
Och schersminbuskens doft vid staketet
och aftonens ljus över nejden,
det är sommaren, sommaren, sommaren.
Sommarens själ, av Bo Bergman
Det finns en gammal tradition i Sverige och andra nordiska länder att kratta grusgångarna på fredagar, en sed med djupa kulturella och praktiska rötter. Fredag är dagen då man förbereder hemmet och trädgården inför helgen, och att kratta gruset har varit en del av denna förberedelse för att skapa en välkomnande och ordnad miljö för både familj och gäster. Traditionen betonar vikten av renlighet och ordning, där en välkrattad gång visar på omsorg och uppmärksamhet till detaljer. Praktiskt sett hjälper regelbunden krattning till att hålla grusytorna jämna och fria från ogräs och löv, vilket förlänger gångens livslängd och förbättrar dess utseende. Genom att kratta gruset varje fredag förhindrar man att det packas för hårt eller förflyttas, vilket kan skapa ojämna ytor. Denna vana har också en symbolisk betydelse, där fredagen markerar övergången från arbetsveckan till helgen, och trädgårdsvården blir ett sätt att avsluta veckan och inleda helgen med ordning och förnyelse. Även om traditionen kanske inte är lika utbredd idag, fortsätter den att vara en uppskattad sed för många, som ett sätt att hålla fast vid kulturarvet och skapa en känsla av kontinuitet och förankring i det förflutna.
Igenkänning är nyckeln till att skapa en trädgård som knyter ihop nutid med dåtid.
Få inslag är mer typiska för en trädgård i gammaldags stil än knotiga fruktträd.
Hav av vårblommande lökar hör till äldre trädgårdar och sätter igång trädgårdssäsongen i den gammaldags trädgården.
En plats att fika eller avnjuta en lunch utomhus, omsluten av buskar som ger lä och skydd mot solen, är ett givet inslag i varje gammaldags trädgård med självaktning.
Det ska knastra under fötterna när man rör sig i de mer representativa delarna av en gammaldags trädgård. Här är det naturgrus med naturligt rundade småstenar som gäller för att få det rätta uttrycket.
Den klassiska ”rabatten” i ordets mest typiska bemärkelse; En tydligt avgränsad yta med klassiska prydnadsväxter, där blommor och färg är huvudsaken.
Även om syrénen är ett förhållandevis nytt inslag i svenska trädgårdar har den fått en självklar plats i medvetandet hos nu levande generationer, som en symbol för den gammaldags trädgårdens anspråkslösa stil.
Måttfullt utplacerade prydnadsbuskar som solitärer eller i mindre grupper kännetecknar den gammaldags trädgården. Schersmin och trädgårdstry är exempel på sorter som har funnits med länge.
Kökslandet har traditionellt bidragit till försörjningen och har därför en viktig funktion i en trädgård enligt äldre tiders ideal.
Inslag av vatten har hängt med så länge trädgårdskonsten har existerat. Ett enkelt fågelbad kanske passar den anspråkslösa gammaldags stilen.
Konstrotting har ingen plats i en gammaldags trädgård. Smidesmöbler passar desto bättre, eller varför inte klassiska trämöbler - behandlade med olja eller kanske vitmålade. Grythyttan är en svensk klassiker som passar väl in i gammaldags trädgård.
Bilder:
Knotiga fruktträd: Gamla Linköping, Tom Lönnevik
Vårblommande lökar i gräset: Tom Lönnevik
Berså: Gamla Linköping, Tom Lönnevik
Naturgrus: Tom Lönnevik
En klassisk rabatt: Rosendals trädgårdar, Tom Lönnevik
Syrénhäck: Vadstena, Tom Lönnevik
Prydnadsbuskar:
DALL-E
Köksland: Gamla Linköping, Tom Lönnevik
Fågelbad: DALL_E
Klassiska utemöbler: Gamla Linköping, Tom Lönnevik
Att välja en gammaldags trädgårdsstil är ett utmärkt sätt att skapa harmoni runt ett äldre hus eller i en historiskt välbevarad miljö. För en del blir en historiskt korrekt trädgård en intressant målsättning att arbeta efter. För andra handlar det mer om att inspireras. Huvudsaken är att man väljer den väg man själv trivs med och inte låter sig begränsas av föreställningar om hur det ”ska” vara.
Att kombinera gammaldags trädgårdsstil med andra trädgårdstrender kan skapa en dynamisk och intressant miljö. Integrera moderna trädgårdsdetaljer, som minimalistiska möbler eller skulpturala växter, för att skapa kontrast. En vacker gammaldags rabatt kan kompletteras med en zen-inspirerad stenläggning eller en medelhavsinfluerad hörna med olivträd och lavendel. Genom att mixa olika stilar kan du skapa en unik och personlig trädgård som känns samtida men samtidigt bjuder på en gammaldags charm.
Till skillnad från ambitiösa tolkningar av den formella stilen, som kanske mest hör till slott och herresäten, brukar det vi refererar till som ”gammaldags trädgård” höra ihop med enklare och inte så skötselkrävande trädgårdar. Medan ett fåtal prydligt arrangerade blomsterrabatter utgör 'pricken över i' i den typiska trädgården i gammal stil, kan större delen av ytan tillåtas bestå av gräsmatta friväxande buskar och större sammanhängande planteringar med växter som tar mycket plats utan att kräva någon särskild skötsel. Visionen om en trädgård i gammaldags stil kan genomföras på ett sätt som ger mycket tid över till att bara njuta.
Det ligger i sakens natur att de växter som har förblivit populära genom många generationer ofta är robusta och tåliga, såsom prästkragar, träjon och bergenia. I övergivna trädgårdar fortsätter många av dessa sorter att hävda sig, helt utan inblandning av människans hand. Det gammaldags idealet för trädgårdar är måttfullt vad gäller både mängden växter och den skötsel som trädgården kräver för att upprätthålla stilen. En sorts växt som slås ut lämnar sällan stora luckor utan kan ersättas med något annat utan större dramatik. En trädgård i gammaldags stil får gärna vara lite oborstad och kräver inga stora insatser för sin skötsel, vilket sparar på miljö och resurser jämfört med många trädgårdar som följer modernare ideal.
Frida Persson är trädgårdsmästare med antikvarisk kompetens. Här berättar hon om äldre tiders trädgårdar i allmänhet och trädgårdarna i Stensjö by i synnerhet.
Tack för din feedback!
Något gick fel. Var vänlig försök igen.
Ett personligt nätverk för estetiska uppdrag.