Uppdaterades senast 240810
När det gäller offentlig upphandling, inklusive inköp av konst, är det viktigt att förstå några nyckelbegrepp som direktupphandlingsgräns, tröskelvärde och de tre kravnivåerna som hänger ihop med hur omfattande ett inköp är.
Direktupphandlingsgränsen är det belopp upp till vilket en upphandlande myndighet kan göra inköp utan att genomföra en formell upphandlingsprocess. Det är en ekonomisk gräns för hur stora inköp som kan göras direkt från en leverantör utan anbudstävling. Gränsen finns för att förenkla inköpsprocessen för mindre inköp, där det inte anses kostnadseffektivt att genomföra en fullständig upphandlingsprocess. Den tillåter myndigheter att snabbt och enkelt köpa mindre konstverk eller tjänster från konstnärer eller leverantörer.
Från och med den 1 januari 2024, är direktupphandlingsgränsen i Sverige för lagen om offentlig upphandling (LOU) satt till 700.000 SEK för både varor och tjänster samt byggentreprenader.
Här har vi i Konstuppdrag stora möjligheter att hjälpa till, genom kompetensfält som skulptur.
Tröskelvärdet är ett ekonomiskt värde som bestämmer när olika regler och förfaranden för offentlig upphandling träder i kraft. Det är en gräns som, när den överskrids, kräver att upphandlingen följer mer strikta regler och ofta måste annonseras på EU-nivå (i EU-länder). Syftet är att säkerställa öppenhet och rättvis konkurrens i större offentliga inköp, där intressen från ett större geografiskt område (t.ex. hela EU) kan vara relevanta. När kostnaderna överstiger tröskelvärdet måste upphandlingsprocessen vara mer omfattande och inkludera fler anbudsgivare, möjligen från olika länder.
Tröskelvärdet för offentlig upphandling av varor och tjänster inom EU anges i Euro och är fr.o.m. 2024
150.000 EUR (≈ 1.650.000 SEK).
När en offentlig upphandling ligger under direktupphandlingsgränsen, tillämpas förenklade regler jämfört med mer omfattande upphandlingsförfaranden. Dessa regler är utformade för att underlätta inköp av mindre värde, samtidigt som grundläggande principer om transparens och rättvisa upprätthålls. Här är några generella principer som ofta gäller för direktupphandlingar:
För belopp över direktupphandlingsgränsen men under EU:s tröskelvärden måste upphandlingen fortfarande genomföras enligt LOU, men förfarandet kan vara förenklat jämfört med upphandlingar som överskrider tröskelvärdet. De huvudsakliga stegen som behöver följas är:
Villkoren för dessa upphandlingar regleras i detalj i LOU, som är den svenska implementeringen av EU:s direktiv om offentlig upphandling. LOU finns till för att säkerställa transparens och rättvisa i upphandlingsprocessen och för att främja konkurrens. Detaljerna kring hur upphandlingar ska genomföras, inklusive de för upphandling av konst, är fastställda i denna lag.
När en offentlig upphandling av konst överstiger tröskelvärdet, måste den genomföras enligt en strikt reglerad process. Reglerna är utformade för att säkerställa transparens, rättvisa och konkurrens på en större marknad, ofta på EU-nivå. Här följer några av de centrala aspekterna som gäller för sådana upphandlingar:
Konstundantaget är en särskild regel inom offentlig upphandling som möjliggör för offentliga aktörer att direkt anlita konstnärer för projekt som överstiger direktupphandlingsgränsen. Detta undantag erkänner det unika med konst och konstnärens personliga uttryck, vilket gör det svårt att standardisera jämförelser och bedömningar likt andra varor och tjänster. För att använda undantaget måste det finnas en klar motivering som visar på verket eller tjänstens unika natur och förklarar varför en vanlig upphandlingsprocess inte passar. Rättsfallen i frågan visar att gränsdragningen är svår och att undantaget bör användas med försiktighet.
Tack för din feedback!
Något gick fel. Var vänlig försök igen.
Lag (2016:1145) om offentlig upphandling
Upphandlingsbryggan En organisation med syftet att fungera som en bro mellan kreatörer och offentliga beställare. De erbjuder bl.a. kurser om offentlig upphandling.
Upphandlingsbryggans ordlista
Ett personligt nätverk för estetiska uppdrag.